20120609_28.jpg

"Kuolema on suuri arvoitus, mutta kaksi asiaa siitä voimme sanoa: on ehdottoman varmaa, että kuolemme ja on epävarmaa milloin ja miten kuolemme."

Ilman tuttuja tukirakenteita kuten perhe, työ, harrastukset, pelkäämme menettävämme ainutlaatuisen ja erillisen identiteettimme. Kun jäämme ilman identiteettiämme vahvistavia peilejä, olemme kasvotuksin itsemme kanssa. Pelottaako kuolemassa mahdollisuus, että jäämme tuon "minän" varaan (jota emme edes kunnolla tunne) ja joudumme kohtaamaan uuden maailman, jonka tapoja ja kieltä emme tunne? Täytämmekö elämämme kiireellä vain jotta meidän ei tarvitsisi kohdata sisimpäämme?

Elämmekö tekaistun identiteetin suojissa, luottaen luomaamme illuusioon? Mutta sen enempää kuin maallinen mammonamme, jota kukaan ei voi viedä rajan tuolle puolen, ei useinkaan mielemme auta meitä ilman maallisia tukirakenteitamme. Jos istut hetken hiljaa, onko mielesi tyyni ja rauhallinen vai virtaavatko ajatukset kuin kuohuva koski aiheuttaen kuohuntaa ja ahdistusta? Jos joudut luopumaan ruumiistasi ja sen tuomasta vakaudesta, onko sisäisestä minästäsi turvaa ja apua matkalla?

Onko elämäsi kiertynyt lapsuuden jälkeen vain turvallisuuden ja vakaan elämän ylläpitämiseen? Onko pelkosi muutoksesta saanut sinut omien tapojesi orjaksi? Pelkäätkö tehdä muutoksia elämääsi? Onko elämäsi monotonista ja mitätöntä, asioiden toistoa ja hukkaantuuko se turhan tavoitteluun?

Mielenrauhan saavuttaminen on mahdollista. Mutta se vaatii katseen kääntämistä ulkopuolisista asioista sisäänpäin. Mielenrauhan saavuttamiseksi on tutustuttava itseensä. Muutokset eivät ole synonyymi menetykselle ja kärsimykselle. Pysyvyys ei ole turvallisuutta. Tilapäisyys on elämän perusmuoto.

Elämäsi on tilapäistä ja muuttuvaa. Missä on lapsi joka kerran olit? Missä ovat lapsuuden ystäväsi, leikkipaikkasi ja unelmasi? Se mitä nyt koet, on pian vain muisto, jos sitäkään.

Ainoa millä on mitään merkitystä, on nykyhetki. Oletko valmis kuolemaan ja kohtaamaan kuoleman nyt ja tässä? Elätkö elämääsi niin, ettei sinun tarvitse katua elämättä jäänyttä elämääsi?