20120609_33.jpg

Luin artikkelin Pekka Saarisesta vuonna 2004 ja halusin tavata hänet henkilökohtaisesti. Soitin hänelle ja sovimme tapaamisesta. Hän todella kirjaimellisesti avasi minulle polun itseni etsintään.

Pekka Saarinen on kirjoittanut kirjan Unikuva kielikuva mielikuva.

Kaikki ihmiset näkevät unia, noin 40 000 vuotta sitten shamaanit uskoivat ihmisten siirtyvän unensa aikana henkien maailmaan, jossa jumalat antavat neuvoja erilaisiin ongelmiin. Kaldealaisten unenselitystaitoa pidettiin hyvänä, samoin Assyyrian tietäjien. Vanhin tunnettu unien selitys on babylonialaisella nuolenpääkirjoituksella tehdyssä Gilgames-eepoksesa. Egyptiläiset arvostivat babylonialaisten unien tulkintaa. Raamattu kertoo Joosefista, joka tulkitsi faaraon enneunen.

Unet tulevat noin 90 minuutin välein ja ne nähdään REM-unen aikana, joka on hyvin lähellä valveillaoloa.

Mielenkiintoisin osa kirjassa on mielestäni unien tulkinta sen mukaan miten ne sijoittuvat näkökenttään. Näkökenttä on Pekka Saarisen mallissa jaettu yhdeksään osaan 3x3. Jokaisella "ruudulla" on oma symboliikkansa.

Itse pidin unipäiväkirjaa jonkin aikaa ja tulkitsin uniani tuon mallin avulla, se antoi aivan uuden näkökulman uniin. Kirjassa on myös perinteinen osio unien symboliikkaan liittyen.

Itseäni kiinnosti unien symboliikan lisäksi kysymys miksi ihmiset nukkuvat? Jos ihmisellä on sielu, mitä se tekee unen aikana? Miksi ihmisten pitää nukkua ja kuluttaa kolmasosa elämästään tajuttomana olemiseen? Onko nukkumisella joku tarkoitus elämässä?