20120623_34.jpg

Meditaatio, hiljentyminen, on tie omaan itseen, itse asiassa se on ainoa tie. Kun hiljennymme hetkeksi, ajatukset virtaavat mielessämme tauotta. Jos ajatuksia yrittää väkisin hiljentää, ne vain saavat lisää voimaa.

Kun hiljentyy, on hyvä antaa ajatusten ja tunteiden ensin tulla ja virrata, niihin kuitenkaan takertumatta. Mielikuvana voisi pitää kynttilän liekkiä. Alussa se lepattaa, mutta kun ympäristön rauhoittaa, liekki alkaa palaa vahvana ja tasaisena.

Hyvä asento auttaa. Silmiä on hyvä pitää auki, mutta jos mieli on hyvin levoton, alussa voi auttaa silmien kiinni pitäminen. Mutta silmien auki pitäminen on suositeltavampaa, sillä meditaatio ei ole pakenemista todellisuudesta johonkin transsin kaltaiseen muuttuneeseen tajunnantilaan, vaan kaikkien aistien tulisi olla avoinna. Jos väsyttää, on hyvä nostaa katse ylöspäin, jos mieli on kovin levoton, auttaa katseen kohdistaminen hetkeksi alaspäin.

Buddha opetti 84000 erilaista tapaa rauhoittaa mieli, mutta toimiviksi on havaittu kolme erilaista metodia: hengityksen "seuraaminen", kohteen käyttäminen (paras kohde on sellainen, missä on kolme pistettä, joita katsotaan yhtäaikaa, esim. kasvojen silmät ja suu) sekä mantran toistaminen. Mantran toistaminen on helpompaa, jos on "esilaulaja", jonka mantraa voi seurata. Hyviä CD:tä mielestäni ovat Eternal OM ja Flow of Love.

Mieli ei hiljene koskaan, mutta ajatusten tulisi olla kuin laineet meressä. Ne nousevat, mutta laskeutuvat takaisin mereen. Älä takerru yksittäiseen "aaltoon", vaan katsele sen laskeutumista takaisin mereen.

Meditaation tarkoitus ei ole eristää ihmistä arjesta, vaan integroida mielen tyyneys arkeen. Meditointi itsessään ei ole itsetarkoitus, vaan mielentila sen jälkeen. Zen buddhalaisuuden mukaan "Kun syön, syön, kun nukun nukun", tärkeää on täydellinen läsnäoleminen myös päivittäisissä askareissa.

Jos meditoiminen tuntuu vaikealta sisätiloissa, kokeile hiljentymistä luonnossa, istuen ja rauhoittuen arjen kiireistä.